Πίσω

Επιμόρφωση 2

Επιμόρφωση 2

Διεθνώς, έχουν, πλέον, επικρατήσει οι αντιλήψεις για ενθάρρυνση της ανθρώπινης δημιουργικότητας, για μια δυναμική ιδιωτική πρωτοβουλία, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης και για διεύρυνση των ατομικών επιλογών. Έχουν, με δύο λόγια, επικρατήσει παγκοσμίως οι φιλελεύθερες αντιλήψεις. Αυτές, σε γενικές γραμμές, ακολουθούν οι περισσότερες κυβερνήσεις. Είτε ονομάζονται σοσιαλιστικές είτε φιλελεύθερες είτε συντηρητικές. Στην εποχή του πραγματισμού, που διανύουμε, αναζητούνται τρόποι για αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, με κυρίαρχη προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση και τον περιορισμό του αναποτελεσματικού και σπάταλου δημόσιου τομέα. Αναζητούνται, επίσης, τρόποι, ώστε ένας περιορισμένος και ευέλικτος δημόσιος τομέας να καταστεί πιο αποτελεσματικός στον κοινωνικό του ρόλο.

Έτσι, σε εποχές εντεινόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού, αναζητείται μια δύσκολη ισορροπία. Επιδιώκουμε μια οικονομία ανταγωνιστική, δυναμική, που επιτυγχάνει γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να περιφρουρείται η κοινωνική συνοχή και να ενσωματώνονται σ' αυτή τη δυναμική τροχιά τα πιο ευάλωτα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού.

Με αυτές τις σκέψεις δεν είναι, φυσικά, συμπτωματικό ότι επιλέξαμε να ονομάσουμε το Ινστιτούτο μας "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Διότι ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός τομών. Δεν συμβιβάσθηκε ποτέ με το τέλμα και την παρακμή. Υπήρξε ριζοσπάστης και όχι συντηρητικός. Ήταν, ταυτόχρονα, ένας πολιτικός της πράξης, ρεαλιστής και αποτελεσματικός. Έθεσε τις βάσεις για μια δυναμική φιλελεύθερη οικονομία στη μεταπολεμική Ελλάδα, γνωρίζοντας, όμως, πως η οικονομική ανάπτυξη, αργά ή γρήγορα, θα υπονομευθεί αν δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή. Αυτή η κοινωνική διάσταση της φιλελεύθερης πολιτικής του είναι σήμερα πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Φυσικά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε ένας μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός. Το ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε Ευρωπαϊκή τροχιά το οφείλει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Όλους αυτούς τους προβληματισμούς επιδιώκει να εκφράσει συγκροτημένα, ενθαρρύνοντας τον ευρύτερο δυνατό διάλογο, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το Ινστιτούτο έχει ένα ευρύ πλαίσιο ιδεολογικής αναφοράς μακριά από ακραίες θέσεις. Ταυτόχρονα, μένει μακριά από κομματικά στεγανά και δεσμεύσεις. Στελέχη και συνεργάτες του, ελεύθερα και αδέσμευτα, θα εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις.

Επιδίωξη του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι, χωρίς προκαταλήψεις ή δογματικές αγκυλώσεις, να απευθυνθεί στα πιο απαιτητικά τμήματα της κοινωνίας μας και ιδίως στους νέους ανθρώπους. Και, κυρίως, σε εκείνους που αναζητούν νέους δρόμους και νέες προοπτικές στη νέα Ευρώπη που διαμορφώνεται.


Δρ. Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr